Nalaten aan Theater Rotterdam

Niet zo leuk om aan te denken, zeker niet tijdens een mooi ‘avondje aan’. Wel goed om te weten dat het mogelijk is om Theater Rotterdam op te nemen in je testament. Hiermee laat je zelfs na je leven nog een stempel achter op het theaterlandschap van Rotterdam. Omdat Theater Rotterdam een culturele ANBI is zijn wij vrijgesteld van erfbelasting, waardoor je nalatenschap volledig ten goede komt aan de door jouw gekozen doelbestemming. In een persoonlijk gesprek denken wij hier graag met je over mee.

Een testament kan opgesteld worden bij je notaris, hierin wordt een erfstelling of een legaat vastgesteld. De kosten hangen af van je persoonlijke wensen: hoe eenvoudiger, hoe lager de kosten. Zonder testament gaan je vermogen en bezittingen automatisch naar je familieleden en als deze er niet meer zijn naar de Staat. Met een nalatenschap van tenminste € 25.000 kun je bij Theater Rotterdam een Fonds op Naam oprichten. 

Eind 2020 is Theater Rotterdam samen met 50 andere culturele instellingen in Rotterdam een initiatief gestart om mensen gezamenlijk te informeren over de mogelijkheden van nalaten aan cultuur. Op de website Ik was hier 010 is hierover veel informatie te vinden.

Erfstelling

Als je ervoor kiest om Theater Rotterdam tot erfgenaam te benoemen, dan komt je gehele bezit (of een deel van je bezit) ten goede aan Theater Rotterdam. Wij kunnen de enige erfgenaam zijn, maar je kunt Theater Rotterdam ook samen met andere erfgenamen benoemen. Het geld dat overblijft nadat alle kosten zijn betaald, wordt volgens de door jouw vastgestelde verhouding onder alle erfgenamen verdeeld.

Legaat

Een legaat kan bestaan uit een vast geldbedrag, waardepapieren of bepaalde (roerende en/of onroerende) goederen die je toekent aan Theater Rotterdam. Je kunt bijvoorbeeld je familie als erfgenaam benoemen en daarnaast een bepaald bedrag als legaat voor Theater Rotterdam bestemmen. 

Fonds op Naam

Een Fonds op Naam is een bijzondere manier om Theater Rotterdam te steunen. Je kunt een Fonds op Naam in je testament opnemen of al tijdens je leven oprichten. Met dit fonds wordt een specifiek doel gesteund, bijvoorbeeld educatieve activiteiten, talentontwikkeling of stadsprojecten, ter nagedachtenis aan jezelf of een dierbare. Ben je groot fan van een theatermaker of -gezelschap dat verbonden is aan Theater Rotterdam? Middels een Fonds op Naam zorg je ervoor dat je gift volledig ten goede komt aan producties van deze maker of makers. Een voorwaarde voor het oprichten van een Fonds op Naam is een minimale storting van € 25.000. Dit bedrag kan in een keer worden geschonken, of middels een periodieke overeenkomst over vijf jaar worden verdeeld. 

Aan dit fonds kun je een naam geven, bijvoorbeeld je eigen naam, de naam van een dierbare of een algemene (zelfbedachte) naam. Deze naam blijft hierdoor nog lange tijd verbonden aan Theater Rotterdam. Met een Fonds op Naam heb je je eigen fonds, zonder dat je een aparte stichting hoeft op te richten of een bestuur moet benoemen. Als je van plan bent een Fonds op Naam op te nemen in je testament dan kun je wellicht overwegen om dit al bij leven in te laten gaan zodat je zelf ook nog van je schenking kunt genieten. 

Belastingvoordeel

Een nalatenschap aan Theater Rotterdam is vrij van erfbelasting. Theater Rotterdam hoeft geen belasting te betalen over de ontvangen erfenis, omdat we door de Belastingdienst worden erkend als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Meer informatie over regels omtrent belastingen vind je hier.

Persoonlijk contact

We gaan graag met je in gesprek over je wensen en persoonlijke situatie. We kunnen uitleggen op welke manieren je kunt nalaten en wat je nalatenschap bijdraagt aan theater in Rotterdam. Neem gerust contact op met Floortje Jongkoen (afdeling Development) via mail of 010-4044137. Natuurlijk horen wij het ook graag wanneer je ons heeft opgenomen in je testament, zodat wij je nu alvast kunnen bedanken. 

Foto vergroten