Grensverleggend Theater

Wij zijn Theater Rotterdam. We maken theater, tonen theater en leiden de nieuwste generatie makers op. Thuis in Rotterdam en op tournee door Nederland en Europa.

 

Theater Rotterdam staat voor grensverleggend, vaak interdisciplinair theater dat verschil, diversiteit en veelvormigheid wil vieren. Niet opheffen of harmoniseren, maar zien, tonen en gebruiken. We brengen spelers, journalisten, dansers, nieuwsgierigen, uitvinders, vertellers, choreografen en talenten samen om theater te maken en echte ontmoetingen te realiseren. Om iets teweeg te brengen in het hoofd, in het hart en in Rotterdam.

Wist je dat al onze inkomsten verkregen door evenementen en partnerships direct ten goede komen aan onze producties en programmering? Zo draag je met jouw evenement of partnership direct bij aan grensverleggende theaterproducties, actuele programmering en talentontwikkeling.

Samenwerken en verbinden

In een tijd waarin groepen mensen steeds verder van elkaar lijken af te staan, waarin politieke meningen ons verdelen en we naar binnen keren, heeft Theater Rotterdam een keuze gemaakt: wij willen verbinden. Dit doen we door gesprekken aan te gaan. Met elkaar en met het publiek.

 

Theater Rotterdam staat letterlijk en figuurlijk midden in de stad. Onze voorstellingen, educatieve activiteiten en festivals zijn actueel, veelal maatschappelijk en hebben impact. Om alle Rotterdammers in al hun diversiteit te kunnen bereiken en beroeren, gooien wij onze ankers uit in de stad. We leggen verbindingen en gaan samenwerkingen aan met organisaties, het bedrijfsleven en publieksgroepen. Zo creëren wij samen een zo breed mogelijk bereik en impact in de stad en verre omstreken.

 

In onze eigen producties is een bijzondere rol weggelegd voor jong talent. Wij ondersteunen nieuwe theatermakers in het opbouwen van hun artistieke carrière. We geven ze de ruimte om hun ideeën en verbazing over de maatschappij te ontwikkelen en te leren van het talent dat we verder in huis hebben.

Avondje uit? Avondje aan!

Wij bieden geen conventionele programmering, geen gewoon avondje uit. Wij bieden een ‘avondje aan’. Aan het denken en aan het praten. Wij willen je doen schudden, je bevragen in je mentaliteit, je in ongemak brengen. Dat betekent niet dat het saai, moeilijk of abstract moet zijn. In tegendeel. Onze programmering, vol actualiteit, maatschappelijke urgentie en artistieke vernieuwing is toegankelijk voor iedereen.

 

Het is ons doel om iedereen zich thuis te laten voelen, ongeacht leeftijd, geslacht, seksualiteit, etniciteit, religie of politieke kleur. Van hiphopliefhebbers tot operafanaten. Of je nu komt voor een feestje, een voorstelling of een kop koffie in de hal van Theater Rotterdam Schouwburg (de huiskamer van Rotterdam). Onze deuren staan open.

Duurzaamheid

Theater Rotterdam is initiator van 7 Square Endeavour, een lokaal samenwerkingsverband met als doel het toekomstbestendig verduurzamen van de bebouwing rondom het Schouwburgplein. De deelnemers hebben afgesproken dat in 2030 een CO2-neutraal en klimaat-adaptief Schouwburgplein is gerealiseerd. Na toekenning van een substantiële subsidie van Gemeente Rotterdam hebben we een belangrijke stap kunnen zetten. Er is een samenwerkingsovereenkomst opgesteld, waarin is vastgelegd hoe de samenwerkende partners naar een CO2 neutraal en klimaat adaptief plein toe gaan werken.

Gemeente Rotterdam heeft samen met Theater Rotterdam besloten het gebouw te voorzien van een nieuw dak. Hiermee wordt niet alleen een hogere isolatiewaarde bereikt. Gemeente Rotterdam zal het dak voorzien van een zogenaamd groen en blauw deel, bedoeld o.a. voor het vasthouden van regenwater. Een ander deel van het dak wordt voorzien van zonnepanelen.

In de bedrijfsvoering streven we ernaar om zo duurzaam mogelijk te opereren. Zo schaffen we waar dat kan alleen nog gebruikte kantoormeubelen aan en vervangen we alle armaturen in onze gebouwen voor LED varianten. In 2022 heeft Theater Rotterdam besloten een start te maken met het vervangen van de theaterverlichting. We investeren alleen nog in schijnwerpers voorzien van een LED-lichtbron. De iconische Mediawand in de hal van locatie schouwburg wordt in 2022 vervangen door een flexibeler inzetbaar en veel energie-efficiënter systeem.

TR Schouwburg

Culturele ontmoetingsplek midden in de stad, dagelijks geopend vanaf 11 uur tot laat. Elke avond voorstellingen, diverse programmering in de stadsfoyer en volop mogelijkheid om te ontmoeten, werken, napraten, lunchen, dineren of borrelen in de foyer en restaurant Floor. Drie minuten lopen vanaf Rotterdam Centraal.

TR Witte de With

In het bruisende uitgaansgebied het Witte de Withkwartier bevindt zich het voormalig huis van het Ro Theater. Hier wordt theater gemaakt, gerepeteerd en in intieme setting getoond. TR Witte de With is elke dag open, elke vrijdag een vrijdagmiddagborrel en in de zomer een zonnig terras. Vijf minuten met de tram vanaf Rotterdam Centraal.

Foto vergroten

Foto vergroten

Foto vergroten

Wij zijn Theater Rotterdam. We maken theater, tonen theater en leiden de nieuwste generatie makers op. Thuis in Rotterdam en op tournee door Nederland en Europa.

Bekijk ons programma op de reguliere website

Naar de website
Interesse? Neem contact met ons op!
Neem contact met me op!