Wat doe ik hier - Maria Kuster

Wat doe ik hier? Een simpele en tegelijk levensgrote vraag die we (ons) als Theater Rotterdam graag stellen. Zingeving is immers de brandstof van alle kunst. In de portrettenserie "Wat doe ik hier" vertellen mensen die dichtbij ons staan over hun relatie

Maria Kuster 
Coördinator ‘De Schouwburgers’

“Als adjunct-directeur van Codarts Rotterdam had ik jarenlang het geluk ín de kunst te mogen werken. Nu ik met pensioen ben, vind ik het tijd om iets terug te doen om de Rotterdamse kunst te steunen. Zo werd ik in 2014 coördinator van De Schouwburgers. Een onbekommerde club van ruim honderd mensen die van theater houden, er graag met elkaar over praten, er álles over willen weten en die zich thuis voelen bij Theater Rotterdam en daarmee verbonden zijn. Samen houden we de liefde voor het theater gaande als liefhebbers en als ambassadeurs.

Na een leven lang in de muziek, was er na mijn pensioen weer ruimte voor theater. Er ging een wereld voor me open. In de theaterwereld was in die tijd de vernieuwing al meer omarmd dan in de muziek. Een waardevol gegeven. Zeker in een tijd waarin er zoveel appel wordt gedaan op ons geweten. Theater kan ons daarbij helpen. De verbeelding van theater kan je gedachten op een ander spoor zetten, kan gebeurtenissen in een ander kader plaatsen. Wat je in het theater krijgt voorgeschoteld, komt veel meer binnen dan wanneer je een politierapport leest. 

Daarom ben ik sinds mijn pensioen weer een compleet theaterdier. Theater is voor mij éen grote avontuurlijke inspiratie, ook wanneer ik iets zie dat ik niet goed vind. Ik hoef niet altijd juichend de zaal uit. Als ik maar geraakt ben. De een noemt het een stukje van de hemel zien. Ik omschrijf het als ‘me heel even een klein beetje beter mens voelen’.”

Door Ellen Mannens · 17 Dec 2020