Kunstcollectie

Theater Rotterdam brengt niet alleen kunst in de zalen, ook in en op de gebouwen is kunst te zien. In locatie Schouwburg is de kunstcollectie Beeldspoor te vinden langs de trappen naar de Grote Zaal, kunstwerken aan de buitengevel, Multimediale kunstprogramma's op de mediawand en het Monument voor het Vreemde. Bij locatie Witte de With is de invullig van de foyer en openbare ruimtes veelal afhankelijk van de artistieke processen binnen dit makershuis. 

Foto vergroten

Beeldspoor

Een gebouw als de schouwburg vraagt, smeekt bijna om sporen van al die mooie, prachtige, belangwekkende of onthutsende voorstellingen die we dagelijks tonen. Herinneringen aan bijzondere theatermomenten die op een of andere manier moeten worden vastgelegd. Niet zoals vroeger door middel van een portrettengalerij van acteurs en actrices; maar met schilderijen en foto's, die geïnspireerd zijn door het theater en waaraan de kunstenaar een geheel eigen invulling geeft. Aan weerszijden van de brede trappen naar de Grote Zaal van de Schouwburg tref je een uitgebreide collectie beelden aan die deel uitmaken van de Beeldspoor kunstcollectie.

Met de architect van de Schouwburg, Wim Quist, heeft de toenmalige directie in 1988 het plan ontwikkeld om totaal 84 aluminium platen (90 x 105 cm) aan de muren boven de trappen te bevestigen. Deze platen kunnen elk op een eenvoudige manier worden gedemonteerd en aan de kunstenaar worden meegegeven. In de beslotenheid van zijn atelier kan de kunstenaar zijn indrukken en ideeën gestalte geven. Van de kunstenaar wordt verwacht dat hij/zij het theaterprogramma bestudeert en voorstellingen bezoekt, om vanuit zijn/haar opvatting een kunstwerk te maken met een autonoom karakter.

Een Beeldspoorcatalogus is te koop bij de kassa van TR Schouwburg (€ 34,00). Jaarlijks ontvangt u een uitnodiging voor de vernissage en automatisch de aanvulling voor de catalogus van de nieuwe werken. 

Sponsor een kunstwerk

De uitvoering van dit beeldende kunstproject is in handen van Stichting Beeldspoor. Het uitgangspunt van de Stichting Beeldspoor is om minimaal twee kunstenaars per seizoen een opdracht te geven. U kunt Beeldspoor sponsoren en een kunstwerk schenken om het tijdelijke en het blijvende van theater te verankeren. U kunt een kunstwerk sponsoren voor € 6.000.

Hiervoor krijgt u een kunstwerk met naamsvermelding, tien uitnodigingen voor de vernissage en aansluitende voorstelling, twee uitnodigingen voor alle toekomstige vernissages. Daarnaast wordt uw naam vermeld in de catalogus, op de plattegrond van de kunstgalerij en op deze website.

Beeldspoor wordt mogelijk gemaakt door:

Beeldspoorcommissie
Ron Klein Breteler (verzamelaar, stedenbouwkundige en architect), Mariette Dölle (artistiek leider TENT. Rotterdam), Peter Haasbroek (zakelijk directeur Mecanoo architecten), Ine Lamers (kunstenaar), Arno van Roosmalen (directeur Stroom Den Haag) en namens Theater Rotterdam: Tanja Elstgeest.

Kunstenaars
Philip Akkerman, Eylem Aladogan, Woody van Amen, Karin Arink, Marjolijn van den Assem, Erzsébet Baerveldt, Marc Bijl, Rob Birza, Paul Blanca, Carel Blotkamp, Ritsaert ten Cate, Joost Conijn, Ronald Cornelissen, Karin van Dam, Rineke Dijkstra, Moritz Ebinger, Paul van der Eerden, Jan Fabre, Mathieu Ficheroux, Lizan Freijsen, Herman Helle, Teun Hocks, Toine Horvers, Henri Jacobs, Job Koelewijn, Aglaia Konrad, John Körmeling, Axel van der Kraan, Helena van der Kraan, Ine Lamers, Inez van Lamsweerde, Moshekwa Langa, Erik van Lieshout, Joep van Lieshout, Reinier Lucassen, Bas Meerman, Pieter Laurens Mol, Marc Mulders, Regula Maria Müller, Erwin Olaf, Fahrettin Orenli, Olphaert den Otter, Willem Oorebeek, Hermann Pitz, Gerard Polhuis, Charly van Rest, Wim T. Schippers, Charlotte Schleiffert, Lydia Schouten, Han Schuil, John van ’t Slot, Jean Marc Spaans, Lily van der Stokker, Berend Strik, Peter Struycken, Joost Swarte, J.C.J. Vanderheyden, Lidwien van de Ven, Benjamin Verdonck, Emo Verkerk, Hans Verweij, Barbara Visser, Christina de Vos, Peter Vos, herman de vries, Auke de Vries, Co Westerik, Dirk Wiarda, Sylvie Zijlmans.

Sponsoren
Annemarie en Frederik Buijn – Buissink Anjerfonds Rotterdam, Blauwhoed BV, Carel Alons, Caldic Chemie BV, Centrum Beeldende Kunst - Rotterdam, Erasmusstichting, Ferro (Holland) BV, Gemeente Rotterdam, Goethe Instituut – Rotterdam, Haddo Meijer (Sponsorfonds Rotterdamse Schouwburg), Hoep en Riet Hopmans, Indofin Group, Jos Baeten, Mondriaan Stichting, Nauta Dutilh, OntwikkelingsBedrijf Rotterdam, Oskomera BV, Peter Wakkie, Rotterdamse Kunststichting, Rotterdamse kunstinstellingen (Prijs van de Kritiek 2005), Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting Cultuurfonds Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, Stichting Pieter Haverkorn van Rijsewijk,Stichting Quist – Ru╠łtter, Stichting Verzameling Van Wijngaarden-Boot, Stichting VSB Fonds, Van der Held groep BV, Van Mens & Wesselink, Xtra Materieel.

Oud-Commissieleden
Marjolijn van den Assem, Inge de Bruin-Heijn, Sjarel Ex, Laurent Nouwen, Hans Walgenbach, Wim Quist, Hein van Haaren, Karel Schampers, Thomas Meyer zu Schlochtern, Hrispimé Visser, Liesbeth Bik, Robert de Haas, Paul Wintermans, Saskia van Kampen-Prein.